Porcelænsmaling

Tirsdage kl. 09.00 - 12.00

Porcelænets historie er et spændende kapitel i verdenshistorien. Porcelænet blev fremstillet i Kina århundreder før Marco Polo i det 13. årh. kom dertil som opdagelsesrejsende.

Han blev meget begejstret for denne hvide, perlemorsagtige keramik, som han kaldte porcelæna efter porcelænssneglen.

Porcelænet var på det tidspunkt forbeholdt kejseren og adelen i Kina;  men efterhånden kom der en betragtelig handel i gang mellem Kina og Europa med porcelænet, som blev kaldt "Det hvide guld".

De europæiske hoffer importerede det kostbare porcelæn, og ofte blev det bestilt med fortegninger til ønskede dekorationer, som så udførtes i en blanding af kinesisk og europæisk stil.

Porcelænet dekoreredes med både undergrundsfarver og overglasurfarver.

Overglasurfarverne blev malet og brændt fast på den allerede brændte underglasur ved omkring 800 grader Celsius.

Denne form for dekorationsteknik har holdt sig til i dag. De gamle mønstre bliver stadig brugt i vid udstrækning, samtidig med at nye porcelænsdekorationer følger med tidens skiftende smag og stil.

Porcelænsmaling males med farver, der er på vandbasis, det vil sige at alle kan tåle at male med disse farver, som jo både er lugt- og giftfri.

Man kan male alle motiver; blomster, landskaber o. s. v.. Man påfører motivet på porcelænet, ved at kalkere det over eller frihånds tegne det. Der kan købes motiver, som kan overføres og derefter males. Porcelænet skal brændes 1 - 2 - 3 gange alt efter, hvor meget det skal skygges.

Ældrecentret Stationen tilbyder hjælp til at påbegynde eller videreføre denne fritidsbeskæftelse. Hjælpen består i dygtig instruktør og brændeovn.